Mad Make It

Πολλές φορές ο επαγγελματίας αναρωτιέται αν θα πρέπει να προχωρήσει σε κέντημα ή τύπωμα, ενώ για κάποιους ιδιαίτερους λόγους μπαίνει στην κουβέντα και το DTF…

Και οι 3 επιλογές παρουσιάζουν την ίδια εξαιρετική συμπεριφορά σε καλυπτικότητα και ανθεκτικότητα. Η κουβέντα θα γυρίσει γύρω από τα χρώματα, το μέγεθος της αποτύπωσης, το είδος του ενδύματος και το κόστος…

ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ

Το κέντημα παράγεται σε κεντητικές μηχανές. Για κάθε σχέδιο που θέλουμε να αποτυπώσουμε δημιουργούμε ένα αρχείο με το ειδικό κεντητικό πρόγραμμα, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν
οι μηχανές για να την παραγωγή του κεντήματος. Η παραγωγή του αρχείου πληρώνεται μια φορά και υπάρχει και για μελλοντικές χρήσεις.

Στο κέντημα το κόστος έχει να κάνει με το μέγεθος του σήματος και την πυκνότητα των βελονιών, δεν μας απασχολεί το πόσα χρώματα έχει το σήμα (π.χ. ένα λογότυπο με φόντο κοστίζει περισσότερο από ένα λογότυπο που αποτελείται μόνο από γράμματα).

Είναι αυτό που λέμε “αθάνατο”, κι αυτό είναι το βασικότερο πλεονέκτημά του, ενώ σε συγκεκριμένα είδη υφασμάτων αποτελεί μονόδρομο (π.χ. fleece, λεπτά πολυεστερικά)

Το κέντημα είναι προτιμητέο όταν συζητάμε για λίγα κομμάτια, μικρό μέγεθος αποτύπωσης, πολλά στακάτα χρώματα, σε μπλουζάκια polo, φούτερ, fleece και jackets.

ΜΕΤΑΞΟΤΥΠΙΑ (ΤΥΠΩΜΑ)

Με την μέθοδο της μεταξοτυπίας το μελάνι εφαρμόζεται απευθείας στην επιφάνεια του προϊόντος μέσα από τη γάζα του τελάρου και κατόπιν πολυμερίζεται. Με την συγκεκριμένη μέθοδο, έχουμε άψογο αποτέλεσμα απόδοσης του σχεδίου και πρόσφυσης των μελανιών στα υφάσματα.

Πλεονεκτήματα:
-Μπορεί το ρούχο να σιδερωθεί και από τις δύο πλευρές χωρίς να υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να χαλάσει το τύπωμα.
-Πλένουμε στους βαθμούς πλυσίματος που έχει το κάθε ρούχο. Η αντοχή του κάθε τυπώματος εξαρτάται από την χρήση του ρούχου και το πόσο συχνά το πλένουμε.
-Είναι ιδανική τεχνοτροπία για παραγωγή πολλών τεμαχίων (άνω των 50) διότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε πολύ χαμηλό κόστος.

Είναι η καλύτερη λύση για τα t-shirts, όταν μιλάμε για 1 μέχρι 4 στακάτα χρώματα και μεγάλα μεγέθη αποτύπωσης. Δεν ενδείκνυται για fleece, ελαστικά και λεπτά πολυεστερικά υφάσματα.

DTF (ΤΥΠΩΜΑ)

Στάμπα-πλαστιζόλη (ή θερμομεταφορά) ονομάζεται η διαδικασία αποτύπωσης του σχεδίου πάνω στο ρούχο κατά την οποία χρησιμοποιούμε σιδερότυπο σχέδιο που τυπώνεται απ΄ ευθείας σε χαρτί σιλικονούχο, με μελάνια μεταξοτυπίας και κατόπιν εφαρμόζεται πάνω στο ένδυμα μέσα σε πρέσα θερμομεταφοράς.

Πλεονεκτήματα:
-Με την μέθοδο αυτή έχουμε πολύ καλή χρωματική απόδοση, δημιουργoύμε οποιαδήποτε απόχρωση pantone και μεγάλη καλυπτικότητα, καθώς το μελάνι δένει στην επιφάνεια του υφάσματος και εισχωρεί λιγότερο στην ίνα από ότι στην απευθείας μεταξοτυπία επάνω στο ύφασμα.
-Πλένουμε στους βαθμούς πλυσίματος που έχει το κάθε ρούχο και σιδερώνουμε από την ανάποδη πλευρά. Η αντοχή του κάθε τυπώματος εξαρτάται από την χρήση του ρούχου και το πόσο συχνά το πλένουμε.
-Έχοντας το σχέδιο μας επαναλαμβανόμενο στο χαρτί μπορούμε εμείς να επιλέξουμε πόσα ρούχα και πότε θα τα τυπώσουμε. Με αυτόν το τρόπο έχουμε ένα είδος αποθήκης στο σχέδιο μας, χωρίς να χρειάζεται να φτιάχνουμε κάθε φορά τελάρο, όπως στην κλασική μεταξοτυπία.

Είναι μια τεχνική με μεγάλη ανθεκτικότητα σε σχέση με τα άλλα είδη θερμομεταφερόμενης στάμπας, μόνο όμως όταν μιλάμε για προσεκτική/κανονική χρήση, πλύση και σιδέρωμα του ρούχου. Είναι όμως η λιγότερο ανθεκτική από τις 2 προηγούμενες.

Είναι η μοναδική λύση όταν έχουμε σχέδια με διάφορες αποχρώσεις και όχι στακάτα χρώματα. Ενδείκνυται για μεγάλα μεγέθη εκτύπωσης, παραγωγή κάθε ποσότητας, σε t-shirts ή φούτερ.

Πηγή: MaD